Huisartsenpraktijk Obbink

Griepvaccinatie

Op maandag 30 oktober 2023 tussen 15.00 – 18.00 uur zullen we de jaarlijkse griepvaccinatie geven. Als u hiervoor in aanmerking komt krijgt u circa 3 weken van te voren een oproep thuis gestuurd.

De griepprik verkleint de kans op griep. De prik is voor mensen van 60 jaar en ouder en mensen of kinderen met bepaalde medische aandoeningen. Deze mensen ontvangen een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik bij de huisarts. Een griepprik is niet verplicht. Iemand kiest zelf om wel of niet van het aanbod gebruik te maken.

Voor wie is de jaarlijkse griepprik?

De jaarlijkse griepprik is voor mensen met bepaalde medische aandoeningen en voor mensen van 60 jaar en ouder. Voor deze mensen kan griep ernstige gevolgen hebben.

Het gaat om mensen met:

 • een leeftijd van 60 jaar of ouder;

 • longziekten en aandoeningen aan de luchtwegen, zoals astma, chronische bronchitis of longemfyseem;

 • hartziekten, zoals mensen die een hartaanval gehad hebben, mensen die hartklachten hebben zoals hartritmestoornissen, of mensen die een hartoperatie hebben ondergaan;

 • diabetes (suikerziekte); niet alleen mensen die insuline spuiten, maar ook de mensen die tabletten met bloedsuikerverlagende middelen slikken of een diabetesdieet volgen;

 • een nieraandoening; vooral als de nieren door een ziekte niet goed werken (dus niet bij nierstenen);

 • weinig weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling; bijvoorbeeld mensen die recent een beenmergtransplantatie hebben ondergaan, mensen die met hiv zijn geïnfecteerd, mensen waarbij de milt is verwijderd (asplenie), mensen met een auto-immuunziekte, mensen met leukemie (bloedkanker) en mensen die chemotherapie of bestraling ondergaan;

 • een leeftijd vanaf 6 maanden tot 18 jaar die langdurig salicylaten gebruiken (bijvoorbeeld bij chronische darmaandoeningen);

 • een verstandelijke handicap die begeleid wonen;

 • een woning in een verpleeghuis die niet vallen onder bovengenoemde categorieën.

Ook als u zwanger bent en u behoort tot één van deze risicogroepen, kunt u de griepprik nemen. De griepprik is veilig voor u en uw ongeboren kind.

Waarom de griepprik?

Het griepvirus veroorzaakt griep. Als u de griepprik krijgt, dan reageert uw lichaam door afweerstoffen te maken tegen het griepvirus. Daardoor wordt de kans op griep kleiner. Het kan zijn dat u toch griep krijgt.

De griepprik zorgt er dan wel voor dat u minder ernstig ziek wordt:

 • De griep verloopt milder

 • De kans op complicaties, zoals een longontsteking of hartproblemen, is kleiner

 • De kans is kleiner dat de aandoening die u al heeft erger wordt door de griep.

Pneumokokkenvaccinatie

Uw huisarts verzorgt ook de vaccinatie tegen pneumokokken. Pneumokokken zijn bacteriën. Mensen van 60 jaar en ouder kunnen sneller en erger ziek worden van pneumokokken. Pneumokokken kunnen onder meer een longontsteking veroorzaken. Door u te laten vaccineren wordt de kans kleiner dat u ziek wordt door pneumokokken. Wilt u meer weten over de vaccinatie tegen pneumokokken, klik dan hier.

Niet alle mensen van 60 jaar en ouder ontvangen dit jaar een uitnodiging. U krijgt in 2023 een uitnodiging als u geboren bent tussen 1-1-1957 en 31-12-1960 (leeftijd 63 t/m 66 jaar).